Stránky

piatok 1. júla 2016

Campervan - Mercedes Viano Fun

S príchodom Leonarda sme museli prehodnotiť niektoré priority a jazda v teréne ustúpila tempomatu, klimatizácií a automatu. Naša Micina (čítaj tu) bola síce nezmar a nezľakla sa žiadneho terénu, ale na diaľnici sa trápila a nás trápila jej spotreba v priemere cca.11litrov. Na tak veľké auto a s takými schopnosťami prejazdu nie zlá ale predsa len pri 4000km je každý liter dobrý. Navyše nám chýbal priestor v strednej časti vozu kde sa odohráva väčšina života na cestách.
   Rozhodovali sme sa medzi VW T5 a Mercedes Viano ktoré nakoniec zvíťazilo z nasledovných dôvodov.
- T5 ma predný náhon a moje prvé auto bol zadohrab rovnako ako Micina pokiaľ nemala zapnutý náhon 4x4. Reči typu zo zadohrabom zaviazneš aj na 5cm snehu pokiaľ nebude naložený su pre zlých šoférov navyše my sme na dovolenke vždy poriadne naložený a po skúsenostiach z Micinou máme vždy reťaze a lyziny pre každý pripad.
- T5 sa nerobí v dlhej verzii ako Multivan a prerábať long Caravelu na Multivan sa mi nechcelo. Viano sa robí vo verzii Fun čo je obdoba Multivanu v krátkej aj strednej verzii ktorá je dlhšia ako krátky Multivan, akurát že nemá otočné predné sedačky. Toto sa jednoducho vyrieši original konzolami alebo otočnym podstavcom z krátkej verzie. Zozeniete napr. na poľskom Allegre za par eur. Nám bolo treba len jednu takže zanedbateľná položka.
- T5 má  vyššiu spotrebu ako Viano. Viem že o tom sa dá polemizovať ale ľudia čo majú T5 mi uvádzali spotrebu okolo 10 litrov v najlepšom a mi jazdime s Vianom v priemere za 9 litrov.
- cena podobne použitého auta a s podobnou vybavou je o par tisic eur nizsia pri Mercedese ako pri VW. Multivan každý pozná ale o verzií Fun väčšina ľudí ani netuší takže si nedrží takú cenu.
- Chápem že VW je ikona a má charizmu a možno niektoré veci ako napr posúvanie sedačiek lepšie vychytane ale to je všetko vec zvyku a my si aj tak vždy auto hodne prisposobujeme našim potrebam.

Takže preto Mercedes Viano Fun vystriedal Mitsubishi Space Gear 4x4 (čítaj tu).

Motor 2,2CDi 160Hp
Automatická prevodovka
Priemerná spotreba 9,5l/100km
Dĺžka 5m, výška 2m takže trocha vyšší kombik :-)
Klimatizácia
Tempomat
Vyhrievané sedačky
Nezávislé plynové kúrenie
Kompletná kemper výbava - pozrite ďalšie príspevky o vybavení na cesty.




3 komentáre:

  1. Akurát ten servis bude na mercedes trochu drahší a hlavne aby motor poslúchal lebo tam bývajú dosť nákladné opravy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Verim ze bude posluchat. Ja mu nebudem robit zle a on mi to vrati na spolahlivosti. 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekné auto. Aj do terénu to zvládne. Také je tiež manželov sen. Keby si ho kúpil, tak verím, že prvé dni v ňom bude spať. Ako ide o autá, tak je ako malý chlapec :-D . Veď aj tú svoju starú Suzuki stále upravuje. Nechal si nahrať ovládací systém do slovenčiny, má nové rádio, repráky, a ja neviem, čo všetko ešte :-D .

    OdpovedaťOdstrániť