Stránky

utorok 2. augusta 2016

Kuchynka v Mercedese Viano Fun



   Kuchynka rovnako ako všetko prešla mnohými zmenami a úpravami až kým sme sa dostali sem. Skrinka ktorú som vyrobil má konstrukciu z hlinikových jaklov a dosky sú z hliníkoplastu. V campervane musí človek riešiť každý cm2 a tak sa ho snažíme aj my čo najviac zefektívniť. Skrinka je osadená v koľajniciach pre posuvné sedačky takže jej montáž a demontáž je veľmi rýchla. Myslel som že ju budeme napr. v kempoch vyberať von, ale je to zbytočné. Pre istotu je ešte ukotvená zozadu o oko karosérie ktoré ma Viano v každom rohu vnútorného priestoru. Skrinka obsahuje dva plnevýsuvné šuflíky, horný je možné vysuúť aj pri rozloženej posteli spodný už nie. Pod šuflíkmi sa nachádza ešte odkladací priestor v ktorom my máme rozkladací drez, plynové kúrenie a ďalšie "potrebné" veci. V spodnom šuflíku su skladacie riady od značky OUTWELL s ktorými sme nadmieru spokojný. Nezaberajú veľa miesta, ľahko sa umývajú a sú dostatočne veľké pre naše potreby. Veronika na výletoch občas varí ako doma a pôvodné riady ktoré boli menšie nepostačovali. Máme dva veľké hrnce a misku so strúhadlom v kryte misky.



Od rovnakej značky je aj drez ktorý u nás plní aj úlohu umývadla v prípade že nieje možné umývať sa vonku. Drez je položený na výklopnej časti skrinky ktorá sa nachádza nad odpadkovým košom. Sú na to dva dôvody, z pracovnej dosky sa doňho takto dajú zhrnúť omrvinky a nemáte ich po celom aute a Leonard k nemu pekne dočiahne keď si umýva zuby. Pri vysunutí stolíka drez nezavadzia. Voda k drezu je riešená pomocou tlakovej nádoby ktorá sa používa na postrek rastlín. Je asi tak pat krát lacnejšia ako to isté riešenie originál pre kemping. Má objem 5litrov a na umývanie nás a riadu nám vydrží cca. 3dni. Na pitie ju nepoužívame nakoľko do nej občas naberáme aj užitkovú vodu. Z vrchu sa pumpuje a hadica ma cca 1,5m takže bez problémov umývanie ako v aute tak aj vedľa auta ak je to možné. Čo sa týka vody na umývanie už sme vyskúšali asi všetko od nádrže pod autom s čerpadlom cez zavesené vaky na vodu až po fľaše s vodou ale toto jednoduché riešenie je najlepšie. Nieje problém vodu kedykoľvek doplniť a uchytená je len pomocou gumy o sedačku spolujazdca a ďalšie oko karosérie. Navyše pri otočení prednej sedačky vôbec nezavadzia a je stále po ruke a vidíte koľko vody ešte máte k dispozícii bez zložitých ukazovateľov.

   Na pitie používame buď 2litrove pet flaše alebo 5litrové kanistre v kombinácii s mechanickou pumpou. Je to výhodnejšie hlavne z hľadiska ceny. U nás sa 5litrové kanistre málo používajú ale v zahraničí je to bežná vec a za 5litrov dáte skoro takú istú cenu ako za 2litre.  



   Riady máme z melaninu a rovnako sme s nimi nadmieru spokojný kôli čistitelnosti. Miesto hlbokých tanierov sme zvolili radšej misky lebo sú podľa nás praktickejšie. Umiestnené sú v hornom šuflíku spoločne s pohármi na nápoje a na víno. Všetko je z kvalitného plastu ktorý s ľahko udržuje a tak rýchlo sa nepoškrabe. Oba šuflíky sú vyrobené z potravinárskych prepraviek a horná je rozdelená rozdelovačom pohárov.


     Dôležitou súčasťou kuchynky je odpadkový kôš ktorý máme rovnako ako varič a stoličky od firmy Brunner. Dôležité pri koši je aby bol po ruke, ale zároveň nezavadzal. Bol pevne uchytený a zároveň sa dal ľahko vybrať. Všetko sme to vyriešili tak že je zavesený z boku skrinky kde k nemu dočiahnem aj zo sedačky šoféra. Sáčky donho sú nutnosťou nakoľko na výletoch občas len pristavým pri kontajnery vedľa cesty a vyhodíme tam vrecko tak povediac cez okno auta.


   Dôležitou súčasťou kuchynky je varič. Mali sme už integrovaný varič s drezom, mali sme už malý prenostný varič na 3kg bombu, mali sme liehový varič a mali sme aj varič na 500g kartuše. Myslím si že sme mali všetko kým sme sa dostali k variču od Brunneru. Je to dvojplatničkový varič s piezozapalovaním na dve samostatné 220g kartuše. Výhodou dvoch samostatných kartuší je že keď vám počas varenia jedna dôjde máte ešte druhú a vymeniť ju môžete až keď dovaríte.
Máme ho zabudovaný do skrinky ale dá sa veľmi jednoducho vybrať a variť na ňom vonku. Za dva týždne sme nikdy neminuli viac ako štyri kartuše ktoré kúpite všade väčšinou ešte lacnejšie ako u nás.

 
    Počas cesty a prípravy studeného jedla je varič ukrytý pod doskou stola ktorá sa vysúva do boku čím sa priblíži k otočenej sedačke spolujazdca aby sme sa mohli spoločne najesť. Za varičom sa ešte nachádza príborník. Nieje to najštastnejšie riešenie, ale ako som spomínal každý cm2 je dôležitý a je to len otázka zvyku.



   Poslednou ale určite nie najmenej dôležitou súčasťou kuchynky je ľadnička. Tu sme prešli tiež veľkým množstvom omylov. Kto to myslí s cestovaním vážne nech rovno siahne po kvalitnej kompresorovej a predíde veľkému sklamaniu z pokazených potravín a vybitých batérii. Ani jedna bežná autochladnička nedokáže udržať chlad v aute v ktorom je v lete 40stupnov a navyše má veľkú spotrebu. My sme nakoniec siahli po kompresorovej chladničke Waeco CDF26, ktorá sa nám rozmerovo presne vošla medzi sedačky a a je nastaviteľná až do minus 20stupňov. Má všetko čo od mašinky na 400eur môžete očakávať a hlavne je tichá a šetrná k batériam. Tri dni a tri noci na jednu 90Ah batériu pre ňu nieje problém ani keď je v aute ako v pekle. Ano je trocha menšia, ale nám postačuje. Pripojená je permanentne na sekundárnu batériu. Výstup z nej som si spravil v zadnej časti ale tomu sa budem ešte venovať pri energiách v aute. Podobné ladničky robia aj iné značky napr. Dometic alebo Indel. Nám sa najviac pozdavala táto aj keď nemá možnosť prípojiť na 220V ako niektoré iné majú. 




   V kuchynke je dôležité udržiavať poriadok a na to najlepšie slúžia papierové utierky a vlhčené servítky. Samozrejme hubka na riad a nejaký čistiaci prostriedok. Cez držiaky neviem čoho som v strednej časti navliekol žinku ktorá slúži na zavesenie utierky ale aj na sušenie rôznych vecí. V Mercedese sme navyše mojím obľúbeným ducktapom zalepil koľajnice v prednej časti a koľajnice pre výklopný stolík ktorý nepoužívame. Tieto majú tendenciu pekne sa zanášať všetkým čo vám spadne na podlahu a navyše si tam aj Leonard skoro zlomil palec keď sa mu tam zachylil.


     Na uskladnenie potravín ktoré nemusia byť v chladničke používame šuflík pod sedačkou v strede a krajní menší šuflík je vyhradený na drogériu a verte tomu, že praská vo švíkoch. Do veľkého šuflíka sa dostaneme aj pri roztiahnutej posteli, ale do malého je to už trocha problém takže na to treba myslieť predtým ako rozložíme posteľ. Samozrejme že na to zabúdame a Veronika tam potom vyťahuje zajaca z klobúka po hmate.

 
    Myslím že som na nič nezabudol a ak ano pýtajte sa v komentároch.


2 komentáre: