Stránky

sobota 13. augusta 2016

Naša výbava Mercedesu Viano Fun

   Každý kto nejaký čas strávil na cestách vie, že "životne" dôležitých vecí má plné auto a je veľký problém ich niekam napratať tak aby nezavadzali a zároveň k nim bol v prípade potreby prístup. My sme po každej ceste nejakú vec vyhodili a pridali inú až kým sme dospeli k nášmu zoznamu potrebných vecí na cesty. Dobre, filter na vodu som zatiaľ stále nepoužil, ale čo ak...

   Rozdelil by som všetko do troch kategórii. 
- výbava na pláž
- výbava do kempu a k ohňu
- výbava elektrospotrebičov
- nosič na bicykle, lyže a úložný box



Naša zostava na pláž:

   Keď sa chystáte na celý deň na pláž ktorá je niekedy vzdialená viac ako len pár krokov a navyše tam idete s dieťaťom asi to každý pozná, že ide obvešaný ako vianočný stromček.

vybava na plaz

- osušky, čo k tomu dodať, treba. My máme všetky uteráky a osušky z mikrovlákna. Veľmi rýchlo schnú a výborne sajú a navyše sú veľmi malé na objem. Kúpili sme ich v Decatlone a môžem ich len odporúčať.

- lehátka ktoré sme kúpili v Lidli a dá sa na nich vyklopiť zadná časť kde je zároveň zipsovacie vrecko napr. na mobil. Výplň je z molitánu takže sa na nich pohodlne leží aj na kamienkoch. Výborná vec keď nechcete platiť za drahé lehátka na pláži alebo tam vôbec žiadne niesu, čo je väčšina našich prípadov. Škoda len že nemali inú farbu. :-)

- stan pre Leonarda, je samorozkladací a zabezpečí tieň pre hru aj spánok. Treba sa ho naučiť skladať nech z vás nemá zábavu celá pláž. U nás samozrejme vo farbách spacákov, aby sme boli zladený. :-)


- kvalitný slnečník, tu naozaj odporúčam kúpiť niečo drahšie a pevnejšie ak ho nechcete celé dni naháňať po pláži otočený naopak a vyťahovať zapichnutý z očí okolo ležiacich. Kúpte čo majú domorodci, nie turisti a naštudujte si metódu ako ho správne zapichnúť do zeme. Je to veda. :-)

- pokiaľ nieste vedec tak potrebujete podstavec pod slnečník, pri mori často fúka a nie vždy je možné ho pevne zapichnúť do zeme. V našom prípade po skúsenostiach z Korziky a Sardínie kde na plážach nemali sprchy sme prišli s nápadom využiť podstavec zároveň ako sprchu. Podstavec sme vyberali podľa rozmeru aby sa presne vošiel do kufra auta a otvor na napúšťanie vody som zväčšil aby sa doňho dala vložiť prenosná sprcha ktorú sme objednali z ebay. Sprcha má vlastné čerpadlo a zdroj energie ktorý sa nabíja cez USB a vydrží na jedno nabitie štyri naše sprchovania. Sú k nej držiaky ktoré sa dajú zavesiť na slnečník alebo prichytiť na sklo auta. Podstavec má objem 17 litrov čo rovnako stačí na cca. štyri rýchle sprchy.
   Ako to vyzerá v praxi? Na pláž nesiem podstavec naplnený sladkou vodou ktorú doplníme napr. na benzinke. Treba využiť každú príležitosť doplniť túto nádrž. Z tašky na notebook som zobral popruh na rameno a s jeho pomocou mam podstavec zavesený na pleci. Na pláži podstavec plní svoj účel a vy nebeháte po pláži za lietajúcim slnečníkom. Slnko navyše vodu zohrieva a keď odchádzame z pláže vyberiem prenosnú sprchu a na kraji pláže sa všetci osprchujeme teplou vodou. Niekedy až priamo pri aute.

sprcha na plaz, sprcha do auta


    Všetky veci sú vybraté s prihliadnutím na čo najefektívnejšie uloženie v aute takže lehátka a stan so slnečníkom sa vojdú za zadný rad sedačiek a zvnútra je k nim kedykoľvek prístup. Sprcha spolu s Raidom proti komárom a malou gurtňou je umiestnená pod sedačkou šoféra a je prístupná posunutím sedačky dopredu. Podstavec pod slnečník je v zadnej časti kufra napravo tak aby ho bolo možné použiť aj priamo pri aute. Napravo lebo napravo sa rozkladá aj markíza. Jeho rozmerom je prisposobená aj skrinka so šuflíkmi na oblečenie.





Zostava vecí do kempu a k ohňu:

   Drvivú väčšinu času spávame mimo kempov a tieto veci vyberáme zriedka takže sú najmenej prístupné.

kempingova vybava


- stoličky od firmy Brunner, po skúsenostiach s tzv. rybárskymi stoličkami ktoré sme dolámali a to sme všetci mušie váhy sme kúpili fakt kvalitné aj keď náležite drahšie stoličky. Obrovské výhody sú veľmi malý objem v zloženom stave a pohodlné sedenie. Naozaj odporúčam, majú aj vrecká na poháre a mobil. :-)


- samozrejme, že aj malý pán musí mať svoju stoličku, ale zatiaľ mu stačí "rybárska"

- markíza, tu sme tiež prešli svojím vývojom od nepremokavej plachty prichytenej suchým zipsom cez roletu z IKEA až sme sa dostali k slnečnej clone z LIDLa ktorá je síce predávaná ako samostatný prístrešok proti slnku, ale nám presne zapasovala. Prichytím ho sťahovacími páskami o lyžiny na streche, dve tyče našpanujem pomocou priložených šnúr a buď spravím bočnú stenu, alebo ak je možnosť rozšírim o dalšiu časť pomocou ďalších tyčí a šnúr. Funguje to skvele, látka je nepremokavá a ma UV filter 60. No nekup to za cca. 20eur. Vyskúšané to už máme len fotku zakaždým zabudnem spraviť. Zbalené to zaberá minimum priestoru a šnúr je tu aj navyše čo určite oceníte keď budete potrebovať usušiť opraté veci v kempe.



- k napínaniu šnúr a zabíjaniu kolíkov potrebujete kladivo. Verte mi, že potrebujete. Kameň keď ho treba nikdy nieje po ruke a šlapkami sa do tvrdej zeme veľmi zle zatláčajú kolíky. My máme kladivo gumené lebo často rozkladáme veci za tmy a nechceme budiť všetkých okolo cinkaním železa.

- v kempe sa občas kôli dobitiu batérií potrebujete pripojiť na elektriku a to bez aspoň desať metrového kábla nieje vždy možné. Odporúčam nosiť aj rozdvojku alebo použiť kábel s viacerými vstupmi na konci aby ste vedeli nabíjať súčasne viac spotrebičov.

- stupňovité kliny sú na nezaplatenie vo väčšine prípadov státia mimo kempu, ale občas aj v kempe. Nieje nič horšie ako spať šikmo alebo dole hlavou. Micinu vedela vyliezť aj na hocijaký kameň, ale maco nieje taký zdatný lezec.

- filter na vodu, zatiaľ som ho nemusel použiť, ale radšej mať a nemusieť použiť ako ostať smädný. Dokáže odfiltrovať 99% všetkých baktérii takže teoreticky by som s jeho pomocou mohol vypiť aj mláku. Máme ho ešte z čias keď sme jazdili offroad a občas v lese bol len potok. 

- rovnako z čias offroad jazdenia nám ostal aj zvyk, že ak je možnosť veľmi radi si založíme ohník a na to potrebujete pílku a mačetu. Obe máme od značky Fiskars a sú skvelé. Mačeta raz vypadla tesne vedľa nohy colníka zo zadných dverí Miciny v Maďarsku, ale kedže sa jeho kolegovia začali strašne smiať tak nám to prešlo. Odvtedy je bezpečne uložená na neviditeľnom mieste. 

- ako stôl nám slúži Leonardova postieľka, ale o tom som už písal pri spánku v aute.

Všetky tieto veci sa nám zmestia do odkladacieho priestoru v zadnej časti kufra kde bolo pôvodne náradie na opravu auta, ktoré sa presunulo na druhú stranu. Prístup sem je len za predpokladu že vyberiem stôl(postieľku) ale ako som písal vyberáme to len keď sme v kempe. Stoličky sú za sedačkou spolujazdca spoločne s jedným klinom ktorý zároveň zaisťuje ladničku proti pohybu dozadu. Tieto stoličky občas vyberáme aj na odstavnom parkovisku takže sú po ruke a jeden klin sa môže kedykoľvek zísť.





Posledná skupina sú elektrospotrebiče:

   Žijeme v dobe kde sme závislí od elektriky a my máme tých elektrospotrebičov zo sebou požehnane lebo ja ich mám proste rád. 

svetelna vybava do kempu

- na fotke hore ste si možno všimli notebook vložený do vrecka na sedačke šoféra, slúži ako multimediálne centrum zábavy pre Leonarda počas dlhých ciest po diaľnici. Rozumej púšťame mu tam rozprávky. :-)

- ako som už spomínal často niekde prídeme po tme a pre fungovanie potrebujete svetlo. Takže samozrejmosťou je čelovka PETZL.

- na posedenie máme dve lampičky, obe sú solárne alebo mechanicky nabíjatelné a navyše majú rádio a možnosť dobíjať z ich pomocou napr. mobil. Tá zelená je z LIDLa a tá biela z ebay. Obe slúžia výborne a biela má navyše funkciu zvukového majáku, ktorý by zobudil aj mŕtveho takže v prípade ohrozenia na seba vieme veľmi výrazne upozorniť.

- ďalším zdrojom svetla je kovová baterka, ktorej zásadnou funkciou je zabudovaný výkonný paralyzér. Keď máme občas dlhú chvíľu na nejakej party tak ho vzájomne testujeme, takže viem, že som v bezpečí. Potom čo nám na švajčiarskych hraniciach zhabali teleskopický obušok a vyrúbili pokutu 400eur za nosenie zbrane sme sa rozhodli chrániť nenápadnejšie. V tomto pokrútenom svete sa aktívne chrániť nesmieš. Môžeš sa len sťažovať keď ťa okradnú alebo zabijú... viem preháňam, ale tak to v tomto svete je, ale o tom inokedy. 

- posledným zdrojom svetla aj keď rovnako ako u predošlej baterky to nieje jeho priorita je externý Power box opäť z ebay. Milujem multifunkčné veci a táto vecička okrem toho, že vám nabije telefóny a notebook, má svetelný maják a napr. rezač bezpečnostných pásov tak má zásadnú funkciu autobatériového jumpra. Mitsubishi 2,5TD malo veľmi silný motor, a tento malý jumper ho dokázal pretočiť a naštartovať aj pri úplne vybitej autobatérii. Takže ušetrené miesto za štartovacie káble a pohoda ak nieje žiadne auto nablízku. 

- S jumprom súvisí aj existencia sekundárnej batérie, ktorá je pod sedačkou spolujazdca a ktorá zabezpečuje chod všetkých spotrebičov počas státia. Táto batéria je po skúsenostiach z Mitsubishi trakčná a je spojená prepojovačom Cyrix CT 120 s hlavnou štartovacou batériou tak aby sa prúd neprelieval a bolo možné vždy naštartovať. A ak by aj nie mam Jumper. :-) Možno som trocha paranoidný, ale kedže chodíme sami nemôžeme sa spoliehať na pomoc iných. V Durmitore pred x-rokmi sme čakali viac ako hodinu kým šlo okolo malé Punto na ktoré keď som pripojil štartovacie káble tak majiteľ vypleštil oči, asi si myslel že mu z toho Punta vytiahnem cez ne aj benzin. Nerozumel ani slovo a mal cez sedemdesiat rokov. 
Oproti prepojovaču z Mitsubishi má Cyrix tri zásadné výhody. 

1: nabíja obojsmerne, takže počas jazdy nabíja najprv štartovaciu a potom sekundárnu batériu a počas státia v kempe pripojím malú nabíjačku do siete a nabíjam v opačnom smere obidve batérie. Nabíjačka je umiestnená v priestore pod sedačkou spolujazdca a pomocou rozpojovacieho kábla je pripojená k sekundárnej baterke.




2: ma funkciu prepojenia oboch batérii "natvrdo" Je tu gombík ktorý keď zopnete tak vám prepojí obe batérie na 30sekund bez ohľadu na to v akom sú stave čo znásobí ich kapaciu. Užitočné, keď je štartovacia z nejakého dôvodu oslabená. Tento gombík nieje súčasťou základnej verzie ale nieje problém si ho dorobiť. Ja ho mám spravený tak že ho môžem nechať natvrdo zapnutý takže ten čas môže byť dlhší ako 30 sekund, ale netreba na to zabudnúť lebo prelievanie energie vám batérie časom zničí. Tento gombík som umiestil na sedačku spolujazdca.

prepojovac baterii

3: nestará sa o stav batérie takže mi nijak nelimituje vybíjanie trakčnej baterie čo znamená že ju môžem úplne vycucať a vďaka tomu, že je trakčná tak jej to až tak veľmi nevadí. O vybíjanie štartovacej sa stará mercedes sám a pri nízkom napätí odpojí zadné zásuvky. Predná ide len s kľúčikom v zapaľovaní. 

- poslednou elektrickou súčiastkou je 300 watový menič na 220v ktorý je umiestnený v priestore pre fľašu vedľa zasúvacích dverí aby bol k dispozícii aj zvonku. Je na ňom aj USB výstup pre nabíjanie. Má vlastnú ochranu pri nízkom napätí v batérii sa odpojí aby ju úplne nevybil. Je super, že Viano má zásuvky aj vzadu na každej strane a v kufri.



- súčasťou výbavy sú samozrejme všetky možné nabíjačky a prepojovacie káble.


   Toľko asi ku všetkým "potrebným" veciam v aute. S touto výbavou nám na cestách nič nechýba a dávajú nám pocit pohody a bezpečia.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára