Stránky

pondelok 1. augusta 2016

Spánok v Mercedese Viano Fun



Od prvého auta sme prešli pomerne dlhú cestu úprav a vylepšení kým sme sa dostali k Mercedesu Viano Fun. Verzia Fun je niečo ako Multivan pri Volkswagene takže posteľ tam už je namontovaná a vznikne posunutím strednej lavice dopredu a jej následným sklopením. My na takto vzniknutu postel eľte rozťahujeme kôli pohodliu samonafukovací madrac, ktorý je inak na tri krát preložený na lavici nad kufrom kde nám nijak nezavadzia. Tato lavica je potiahnutá molitanom a slúži ako predĺženie postele zo sedačky a je zároveň výklopná takže v prípade potreby je možné ju oprieť o sedačku a vznikne tak pomerne veľký priestor v kufri.
   Keďže nám pred časom pribudol jeden malý pasažier tak sme rozmýšľali ako to vymyslieť tak aby sme sa netlačili všetci traja spolu. Leonard vie byť v noci veľmi pohyblivý a to veľmi neprospieva pokojnému spánku.
   Už som písal že mám rád multifunkčné veci a preto som prišiel s nápadom použiť priestor ktorý bol určený pre rozťahovaciu roletku nad kufrom a nahradil som ju pevnou doskou ktorej som dal rozťahovacie tyčky takže je možné ju použiť aj ako posteľ nad prednými sedadlami keď Leo vyrastie a zároveň slúži aj ako stolík v prípade že sa rozhodneme rozložiť stoličky, markízy a stôl. Tento prípad je u nás skôr výnimkou a väčšinou nastáva len ak sme v kempe. Mimo kempu sa snažíme na seba moc neupozorňovať. Na túto dosku sme umiestnili samorozkladaciu postieľku (kúp tu) ktorú sme kúpili už pred rokom a jej súčasťou je aj samonafukovací madrac a dá sa zazipsovať takže ani kotrmelce nespôsobia pád na naše nohy ktoré máme počas spánku zasunuté pod touto posteľou pre malého. Osvedčilo sa nám ju ponechat takto aj počas cesty a ak to okolnosti dovoľujú ukladáme tam Leonarda aj za jazdy. Postieľka je uvevnená gumami o dosku aby sa nehýbala. 








Tyčky som spravil vysúvacie takže ak doska slúži ako stolík sú zasunuté a v prípade, že je použitá na predných sedačkách tak sú obe vysunuté. V zadnej časti sú dve vysunuté a dve zasunuté. Doska má rozmer 130x70cm takže veľkorysé lôžko pre Leonarda. 



Nohy som použil zo starého kempingového stolíka ktorý sme už nepoužívali.


Spanie v prednej časti zatiaľ veľmi nevyužívame ale tá možnosť tu je.




    Náš madrac je samonafukovací 200x140cm a v kufri je zložený po čiastočnom vypustení na tri časti. V lete máme na ňom prehoz z chladivej látky a v chladnejších mesiacoch deku z mikrovlákna.      Ako prikrývky používame spacáky Quechua ktoré sa dajú v lete rozzipsovať ako deka a v našom prípade majú komfortnú teplotu 15 stupňov čo sa nám osvedčilo v lete aj v prechodnom období kedy si ho zazipsujeme a je v ňom teplo. Táto značka má v ponuke aj detské spacáky v rovnakom dizajne takže sme všetci zladený.Vankúše máme z pamäťovej peny.




   
   Leonardova cestovná postieľka je veľmi praktická a pre dobrodružných rodičov čo už nepoužívajú kočík, ale dieťa im počas obeda stále spáva sme nič lepšie nevymysleli. Dá sa zložiť do malej tašky a nieje problém ju zobrať na pláž alebo rozložiť v parku, na terase trajektu alebo počas cesty na biku. Je zložená z troch častí. Samonafukovací madrac ktorý sa zasúva zospodu, z mäkkej podložky ktorá aj výborne saje ak je dieťa spotené počas spánku a samotného stanu ktorý sa rozloží sám. Na zloženie už treba trocha cviku. Dieťa sa vždy pohodlne vyspí. 





   Dôležitou vecou ktorú treba vyriešiť počas spánku sú komáre, teplo prípadne zima. Pred komármi sa chránime ako som už písal špirálou ktorá dymí a navyše v Mercedese Viano máme infra lampu na baterky z Lidla ktorá sa celkom osvedčila. Samozrejme že to nemáme zapnuté počas celej noci, ale len kým sa ukladáme spať a chodíme ešte von z auta a je možnosť, že nám tam niečo nalieta. 
   Teplo je väčší problém ako zima. Ked ti je zima zakúriš plynové kúrenie o ktorom som už písal pri Mitsubishi a nič lepšie sme zatiaľ nevymysleli, alebo naštartuješ a je teplo. Keď ti je teplo môžeš síce tiež naštartovať a nechať bežať klímu, ale k tomuto sme zatiaľ nemuseli pristúpiť. Máme malú "nezávislú klimatizáciu" čo je skôr zvlhčovač vzduchu, ale väčšinou postačuje vytvoriť v aute prievan z otvorených okien. Ideálne to je na voľnej  ploche alebo priamo pri mory kde predúva vietor. V lese sa ťažko robí prievan keď sa nehýbe ani lístok na strome. My máme na oknách sieťky proti komárom prichytené zvonku magnetmi oblepenými ducktape páskou aby nepoškrabali karosériu. Je to jednoduché, ale plne funkčné riešenie a nezaberá v aute skoro žiadne miesto. Áno je tu ten zvláštny pocit, že človek spí v nechránenom aute, ale plastové mriežky čo sa dajú kúpiť za strašné peniaze sa mi nepáčia a navyše si myslím, že keď sa niekto rozhodne dostať sa do auta tak sa tam vždy dostane a takto aspoň ja spím pozornejšie. Ideálne by bolo strešné okno alebo huba, ale zatiaľ som sa neodhodlal k vŕtaniu do strechy. Na predných oknách máme deflektory takže ak začne pršať necháme okná pootvorené a voda sa nám dnu nedostane.


    Na oknách máme samozrejme zvnútra ešte záclonky ktoré sa pohybujú na bežcoch a kúpili sme ich originálne pre Viano Fun aj so závesom na oddelenie prednej časti auta. To sme ešte nemali fólie na predné okna, ale niekedy keď chceme len rýchlo zaľahnúť tak ju ešte použijeme aby nám nikto nepozeral do auta. Navyše v zime je to ďalšia vrstva izolácie od predných okien.




Na celú prednú čast máme taktiež originál pre Viano kúpené izolačné fólie. Sú výborné a super izolujú pred teplom, zimou a zvedavými pohľadmi. Určite odporúčam stránku kde sme ich kúpili. Vedia tam urobiť aj iné ako majú v ponuke. Dajú sa jednoducho prichytiť a zbaliť do šoférových dverí a za jeho sedačku. Rozhodli sme sa pre fólie z vnútornej strany lebo Leonard veľmi rád v nestráženej chvíli zapína stierače a následne keď z nejakého dôvodu otočím klúčom v zapalovaní tak je po fólii. V zime dávam ešte jednu vrstvu aj zvonku. 



   

    Nájsť dobré miesto  na spanie niekedy nieje také jednoduché. Ak sa vám na mieste čokoľvek nepozdáva tak tam radšej neostávajte. Takmer celá Európa sa chráni pred "kempovaním na divoko" a to buď tým že sú na parkoviskách zákazy kempovania čo ešte s dodávkou obídete pokiaľ nevyložíte stoličky vedľa auta, alebo ešte horšie zákaz státia. Cez den tam pokojne stáť môžete, ale v noci môžu prísť policajti a máte problém. Nám sa osvedčilo staré známe "pod lampou je najväčšia tma" Pokiaľ sme nevedeli nájsť pekné miesto kde nebol zákaz tak sme zaparkovali v obytnej zóne v rade ďalších aut alebo pred nákupným centrom. Dôrazne odporúčam nájsť si miesto ešte za svetla a nenechávať to na poslednú chvíľu pokiaľ nemáte databázu miest kde môžete prenocovať, ale aj tu je riziko, že bude miesto plné a už sa tam nevojdete. Myslím si že som spomenul všetko ak nie pokojne sa pýtajte v komentoch, rád odpoviem.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára