Stránky

utorok 24. mája 2016

Doplnková výbava Campervanu - Mitsubishi Space gear 4x4


   Kedže Micina bola plnokrvný offroad s redukovanými rýchlostami a samosvorným diferencialom tak sme tomu podmienili aj doplnkovú výbavu. Po rozhovoroch s offroaďákmi som pochopil, že dobrý offroad zaviazne až tam kde sa väčšina iných aut ani nedostane takže si musí vedieť poradiť sám pokiaľ ste na ceste za dobrodružstvom sami. Čo je náš prípad lebo väčšina známych rozpráva o tom ako by sa pridali, ale vždy nakoniec skončíme sami. Povieš si potrebuješ naviják a človek čo už najaký čas jazdí s offroadom sa ťa spýta "a odkiaľ sa budeš chcieť vyprostiť". Mňa hneď napadol piesok na pláži a on mi na to "a o čo chceš na pláži ten naviják uchytiť"? Pochopil som. Netreba mi naviják ale kvalitné gumy, vyprosťovacie lyžiny a zdravý rozum. Nepúšťať sa tam kde zapadnem až po brucho auta. Po všetkých rozhovoroch a na základe vlastných skúseností vám poviem že ak nechcete jazdiť extremny offroad, ale občas sa chcete vydať mimo asfalt tak potrebujete nasledovne.


- KVALITNE PNEU na prvom, druhom a treťom mieste. Naša voľba bola BF Goodrich All terrain. Nedám na ne dopustiť.



- SAMOVYPÚŠTACIE VENTILI, kedže hore spomenutá guma vie pracovať ešte pri podfúknutí pod 0,9Atmosfery čo neskutočne zlepší trakciu tak tento trik budete často použivať v terene. Tieto ventili naskrutkujete ako čiapočky a oni vám spustia tlak na presne prednastavený, takže s tým nestrávite pol hodiny klačania pri aute, ale pohodlne idete daľej kým gumy sa sfukujú sami.  


- VYPROSŤOVACIE LYŽINY, ja som si ich nakoniec vyrezal z gumenej rohožky a poviem vám fungovali bez problémov v piesku aj na snehu. Odporúčam si na ne naviazať lanko ktoré priviažete o auto lebo posledné čo chcete keď sa vám podarí vyhrabať je zastať aby ste si zobrali lyžiny.



- SNEHOVÉ REŤAZE, fungujú výborne aj v blate. All terrain je skvelá pneu ale v blate sa rýchlo zalepí a máte z nej slik pneu.

- SADU NA OPRAVU PNEU, nikdy som ju nemusel použiť ale nieje to taká položka a je dobre vedieť že si viem poradiť sám.

- KOMPRESOR, kedže gumy občas sfukujete treba ich aj nafúkať. My sme mali len malý kompresor a fúkanie s ním trvalo večnosť. Našťastie väčšinou bola v blízkom okolí benzinka s kompresorom, ale kto to myslí s offroadom vážne tak by ho určite mal mať vo výbave.

- GURTŇU A ŠEKLE, pre istotu. Ak naozaj tak zaviaznete že budete musieť zháňať traktor ktorý vás vytiahne. Ideálna je pružná gurtňa lebo dokáže bez poškodenia vytrhnúť aj vážne zaviaznuté auto ale je drahšia. Gurtňa vám vie pomocť aj sama o sebe ak ste šikovný. Treba ju omotat okolo kolesa a pokiaľ máte uzávierku diferencialu tak sa vytiahnete sami. Videl som niekde také video, ale osobne som to nikdy nemusel skúšať. :-)


   Toľko asi k offroad výbave ktorá sa ma už pri Mercedese netýka z výnimkou snehových reťazi.

Do ostatnej výbavy by som určite počítal nasledovné veci:

- Campingový stôl a stoličky, mali sme klasické lacné rybárske ktoré sa nam po dvoch rokoch rozpadli takže teraz máme oveľa lepšie a spratnejšie.... bohužial aj drahšie... :-)

- campingové osvetlenie, už som spomínal že sme mali nabíjaci lampáš ktorý sklamal

- nejaké lano alebo sťahovacie gumy, majú milión spôsobov použitia od žinky až po uchytenie batožiny.

- skladacia lopatka a mačeta, pomôžu s vyprostením auta, ale aj pri zakladaní ohniska. Pozor aby vám mačeta nevypadla na colníka na hraniciach ako sa to stalo nám. Veľmi zle sa to vysvetľuje... :-)

- nosič bicyklov na zadné dvere ktorý môže slúžiť aj ako nosič lyží alebo veľkej bedne na ďalšiu batožinu. Nezvyšuje odpor auta a tým pádom spotrebu a nezväčšuje ani výšku auta čo oceníte napr. na trajekte. V prípade Mercedesu našiel ešte dalšie uplatnenie ale o tom neskôr.

A aby som nezabudol na najdôležitejšiu vec:

- DUCKTAPE, legendárna strieborna páska ktorá nás nespočetne krát zachránila. Od rozbitého zadného okna ktoré nahradila, cez odtrhnutý výfuk ktorý podržala až po vyvesenú zablokovanú zadnú brzdu. :-) Boriči mýtov našli nespočetne viac uplatnení ale platí jedno.

DUCKTAPE MUSÍTE MAŤ V AUTE


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára