Stránky

streda 24. augusta 2016

Čo dokáže Locus Pro

   LOCUS PRO je pre mňa najkomplexnejšou navigáciou akú poznám a som si istý, že ešte neovládam všetko čo dokáže. Každopádne sa pokúsim zatiaľ všeobecne popísať aspoň tie funkcie ktoré sú pre nás užitočné a možno to niekomu pomôže sa nahrubo zorientovať. Stiahnuť sa dá samozrejme z marketu vo verzii Free alebo Pro. Určite odporúčam Pro.
 
   Nasledovné dve zložky máte stále prístupné z hlavnej obrazovky v pravo hore.

ÚDAJE:

Tu sa nachádzajú tri ďalšie podzložky: body záujmu, trasy, položky

   POI je zložka v ktorej máte uložené všetko čo chcete mať k dispozícii offline. U mna je to po mapách najrozsiahlejšia zložka. Mám tu všetky naše výlety, mená kopcov a obcí na Slovensku, kešky, studničky, miesta na parkovanie na celom svete a podobne. Je s nimi možné všemožne pracovať a filtrovať ich. Pokiaľ sa jedná o veľkú zložku ako sú napr. parkovacie miesta alebo kešky tak je možnosť nastaviť si aby sa zobrazovali len tie ktoré sú vo vami nastavenom okruhu okolo miesta kde sa nachádzate. S filtrami sa treba pohrať, ale to je téma na samostatný článok ak bude záujem. Všetky body je možné importovať a exportovať v rôznych formátoch. Zdrojov pre získavanie POI je nespočetne a aj Locus priamo ponúka možnosť prepojenia so spolupracujúcou aplikáciou POI pocket ktorú nájdete v nastaveniach. Táto slúži na import aj do Sygic alebo Waze.

    Virtuálna realita je jedna z funkcií ktorá využíva POI. Dokáže pomenovať to na čo sa pozeráte. Viem dokáže to veľa aplikácia ale toto je offline a databázu POI si vytvárate sami takže tam máte len to čo vás zaujíma. Doplnok Augmented reality sa dá doinštalovať z marketu alebo cez menu/doplnky. Ak chcem napr. zistiť ako sa volajú kopce na ktoré sa pozerám musím si najpr zapnúť viditeľnosť daných POI to znamená potvrdím ukázať všetky "vrcholy" v zložke body zaujmu a následne zapnem Augmented reality a na obrazovke vidim nad miestom na ktoré sa pozerám jeho názov. Tu sa oplatí zapnúť vzdialenostný filter lebo vám bude ukazovať všetky vrcholy ktoré sú daním smerom aj keď budú tak vzdialene že ich nemôžete vidieť.




   TRASY je zložka v ktorej si ukladáte vami zaznamenané trasy, vami vytvorené trasy alebo importované trasy. U mňa je to väčšinou tá tretia možnosť lebo na tvorbu trasy využívam Google maps ako som už spomínal tu. Po naimportovaní túto trasu ďalej počas cesty dopĺňam o POI a následne celú naspäť vyexportujem do Google map aby bola celé trasy k dispozicií pre web.

   POLOŽKY je zložka do ktorej sa vám ukladajú rôzne informácie získané zo spolupracujúcich serverov. Je takto možné získať zaujímavé trasy od iných ľudí alebo informácie o zaujímavých miestach. Ako na to? V hlavnom menu nájdete zložku "Webové služby" je tu napr. ikiMap server kde ľudia z celého sveta zdieľajú svoje trasy. Pre výlety do Čiech je tu server Vylety-zabava ktorý obsahuje veľké množstvo informácií o trasách a zaujímavostiach v čechách. Nájdete si čo vás zaujíma a naimportujete to do Locusu. Následne to máte k dispozícií offline.

MAPY:

   VEKTOROVÉ MAPY sú jednou z obrovských výhod Locusu. Sú podrobné ale zároveň nezaberajú veľa miesta. Dajú sa na internete nájsť aj zadarmo, ale v tomto prípade si myslím že tých pár centov za mapu nikoho nezabije a odporúčam si stiahnuť z obchodu Locus. Vždy zaplatíte len kredit za ktorý si stiahnete požadovanú mapu. Podla veľkosti jednu alebo aj päť. V zložke mapy kliknete na "+" a potvrdíte stiahnuť offline mapy. Ostatné je intuitívne a môžete si stiahnuť len štát ktorý potrebujete. Mapy obsahujú množstvo bodov záujmu a sú vyhotovované vo viacerých prevedeniach zobrazenia. Turistika a cyklistika, Lyže, Mesto, Cesta. Tieto možnosti si podľa potreby prepínate priamo z hlavnej obrazovky rovnako ako vrstvy mapy. Tieňovanie, panoramio (online ukáže fotky), atď. V tejto zložke je aj super funkcia najbližsie body ktorá vám prehladá všetky POI čo máte a ponúkne vám na zobrazenie tie čo sú nablízku.
 
   ONLINE MAPY je dobré rozšíriť pomocou doplnku Locus map tweak. Nenájdete ho medzi ponúkanými doplnkami ale je na markete. Rozšíri vám množstvo online serverov napr. aj o satelitné google mapy ktoré ja často používam. Určitú oblasť mapy je možné si stiahnuť aj do telefónu a používať ju offline ale tieto mapy sú neporovnateľne vačšie. Veľmi dobre spracovanou mapou pre cyklistiku a turistiku je mapa SHOcart ale táto je už spoplatnená. Aj tu je samozrejme možnosť ako to obísť, ale ako som spomunul vyššie tvorcovia Locusu si zaslúžia svoje peniaze.

   OFFLINE MAPY sú mapy ktoré si môžete naimportovať do Locusu alebo ste ich stiahli z online map. Na tvorbu offline map je vyborný program MOBAC.

 
UŽITOČNÉ FUNKCIE

   POČASIE je ďalšia užitočná funkcia ktorú je dobré mať na hlavnej ploche. Ukáže vám počasie na mieste kde práve máte otvorenú mapu. Užitočné keď neviete aké mesto je poblíž.


   GEOCACHING je asi pre mnohých známa hra už len tým že ju v poslednej dobe prirovnávajú k pokemonom. :-) V podstate je to hra na hľadanie pokladov roztrúsených po celom svete. Pokladmi rozumej malé krabičky v ktorých je zápisník do ktorého sa treba zapísať ak ho nájdete a nejaké drobnosti čo tam nechali ďalší pátrači. Táto hra vás veľa krát dovedie na zaujímavé miesta ktoré poznajú len domáci ktorý tento "poklad" ukryli a zverejnili jeho polohu na serveri Geocaching. Áno túto hru vytvárajú sami hráči. Locus Pro dokáže pracovať s touto hrou a ukáže vám polohu aj podrobné informácie ku keške ako sa nazývajú poklady. Do Locusu je potrebne si doinštalovať doplnok Geocaching4Locus buď z marketu alebo cez Locus/menu/doplnky následne je potrebné sa prihlásiť cez svoje konto na stranke Geocaching a pokiaľ máte zaplatené prémiove konto tak máte neobmedzený prístup ku všetkým informáciam a ak len základné tak vám obmedzí počet stiahnutých kešiek na daný deň. Pokiaľ to vezmete len rekreačne tak to stačí. Po nájdení pokladu je potrebné jeho nájdenie zalogovať aby ste následne mali prehlad kde všade ste boli. Na to slúži ďalší doplnok FieldNotes . Postup ako sa k nemu dostať je rovnaký. Celé to vie fungovať offine keď si pred výletom stiahnete kešky do bodov záujmu nasledovne. Na mape nájdete miesto kde sa chystate, spustíte Geocaching4Locus a potvrdíte položku "Najbližšie" Tu si nadefinujete koľko ich chcete stiahnuť a download. Čo všetko vám bude sťahovať sa dá nastaviť v nastaveniach.

   PARKING je užitočná funkcia pre tých čo radi stratia pojem kde zaparkovali auto alebo kde majú hotel na dovolenke. Jednoduchým kliknutím miesto kde sa nachádzate pridáte a následne vás navigácia dovedie do východiskového bodu. Pre tulákov možno zbytočná funkcia lebo väčšinou sa vedia veľmi dobre orientovať, ale pár krát už mi pomohla hlavne vo veľkomeste kde vás mestská doprava dokáže pokrútiť.

   VLASTNÁ OBRAZOVKA je užitočná keď hľadáte určité známe miesto na mape a chcete k nemu poznať vzdialenosť a azimut. Slúži na to aj funkcia "Zobraziť pohľad" ktorá je štandardne na spodnej lište spolu s možnosťou otáčať mapu. Bude vám po nasmerovaní mobilu ukazovať ktorým smerom na mape sa práve pozeráte.

   RÝCHLE NASTAVENIA je možné nastaviť podľa vaších predstáv a ja tu mám napr. prepínače vzdialenostných a časových kruhov ktoré vám na mape ukážu ako je od vás vzdialený želaný bod. Hlavne malé deti majú radi otázku ako je to ešte ďaleko takže to dokáže dať orientačnú odpoveď. Mám tu aj prepínač autozoomu. Počas cesty autom nieje komfortné mať blízky zoom a naopak za pomalej jazdy keď už hľadám konkrétne miesto je lepšie byť bližšie na mape. Toto vie zariadiť Locus za vás a je možné si to personalizovať.

   KOMPAS priamo nepotrebujem, ale jeho súčasťou je aj náklonomer, ktorý používam keď parkujeme a chceme mať posteľ v rovine, ukazuje aj nadmorskú výšku, aktuálnu rýchlosť a čas k najbližšiemu bodu na trase.

Toľko asi v skratke k záklaným funkciam LOCUS PRO . Ak máte akékoľvek otázky a budem vedieť rád zodpoviem v komentoch.



 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára